Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

15 mei 1923

Rondom de vulcaan

Dinsdag 15 Mei

Den ochtend heb ik besteed aan de exploratie van het nog niet doorzochte gedeelte van de vlakte, eig. het begin van de vulcaanhelling. Moeilijk werk, daar wij ons meestal een weg moesten banen door de dorenstruiken. ’S middags deed ik zonder gids of drager een poging om rondom de vulcaan te wandelen en het terrein daar

                                                           123

op te nemen. Even over de helft, in de buurt van Boekaniersbaai, kon ik niet verder, daar het voetpad waarin de weg daar overgaat, dichtgegroeid bleek te zijn. Ik moest dus langs denzelfden weg weer naar huis. Temp. 6.30 [-p.]<ol.a.>m. 77o; 12: 83o; 9.30 p.m. 76o.


Via Mapcarta


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s