Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

14 mei 1923

Schotsenhoek

Maandag 14 Mei

’s Morgens heb ik Concordia estate geëxploreerd, wat geen makkelijk werk is daar een groot gedeelte van dit terrein met dorenstruiken begroeid is. Ik vond niets; alleen vlak bij het huis enkele sporen van Ind. bewoning. ’S middags Schotsenhoek en aangrenzende terreinen doorzocht. Ook hier enkel onbeduidende sporen. Ik ben nu met het grootste deel van de vlakte klaar. Alleen het gedeelte tusschen den weg die van Oranjestad N.O. waarts loopt en de vulcaan moet ik nog doorzoeken, maar dit is feitelijk al geen vlakte meer. Met Every Jr. (van Schotsenhoek) heb ik afgesproken om Woensdag samen naar Little Mountains, Venus Bay etc. te gaan. Temp. 6.30 a.m. 77o; 12.30 p.m. 83o; 9.30 p.m. 76o.


Via Mapcarta

The St. Eustatius Centre for Archeological Research publiceerde hier Archaeological excavations at Schotsenhoek plantation,
St. Eustatius, Caribbean Netherlands An early- to mid-eighteenth-century slave settlement at a sugar plantation on the
Caribbean’s ‘Historical Gem’
waarin De Josselin de Jongs archeologische publicatie uit 1947 als bron genoemd wordt.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s