Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

8 mei 1923

Aankomst op Statius

Dinsdag 8 mei

’S morgens om 8 uur te Statius aangekomen, natuurlijk min of meer zeeziek, maar daar ik steeds in liggende houding was gebleven, waren er geen ongelukken gebeurd. De bende die mijn bagage naar boven bracht dirigeerde ik naar den regeeringsvertegenwoordiger Mussenden.[1] Deze deelde mij mee dat de bovenverdieping van de pasangrahan (de heer en Mevr. Ellis hebben op ’t oogenblik de benedenverdieping in gebruik) niet was schoongemaakt en ook niet flink schoongemaakt kon worden daar de vloer lekte. Daar ik zuur keek, zei hij dat hij natuurlijk, als ik er op stond in de pasangrahan te gaan, zijn best zou doen de bovenverdieping zoo goed mogelijk schoon te laten maken. We spraken af dat dit dadelijk zou gebeuren, en dat ik nog vóór den avond mijn intrek zou nemen in de pasangrahan. Tevens deelde ik hem mee dat het niet mijn plan was om zijn moeder, die daar op gerekend bleek te hebben, voor mijn eten te laten

                                                           120

zorgen, maar dit door de meid v.d. pasangrahan te laten doen. Hij zou dat aan zijn moeder duidelijk maken. Ik kon [-*die dag*] dezen dag natuurlijk niets doen dan wat rondwandelen. Om 6.30 was al mijn bagage in de pasangrahan, die zoo goed mogelijk was schoongemaakt. Den avond heb ik bij Mussenden doorgebracht, die me in kennis bracht met een estate-bezitter op wiens terrein ik graag zou rondkijken. De noodige instructies gegeven aan Bel[la] de meid.


[1] The Mussenden Family | The Saba Islander De familie Mussenden leverde al een Gouverneur van 1693 tot 1696! Sint Eustatius (worldstatesmen.org)

Van de pasanggrahan van St. Eustatius heb ik helaas geen afbeelding kunnen vinden.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s