Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

9 mei 1923

De eerste vondsten

Woensdag 9 Mei

’s Morgens met éen man als drager en den politie-brigadier om mij bij de plantage-bezitters te introduceeren naar de Vlakte. Van Concordiabaai af ben ik begonnen het terrein te onderzoeken. Wij bezochten den boschwachter Hollander, een Curaçaoenaar, die meeging. Op het stuk in den linkerhoek vond ik enkele scherfjes, maar een proefgat leverde niets op, evenmin als een tweede. Hollander raapte nog een afgesleten schelpen beitel op en op den weg vond ik een fragment van een soortgelijk werktuig, gewoon model. Daar de wegen mul zijn en ik mij moe voelde, vroeg ik ’s middags om een paard. Mussenden zond iemand om het beest te halen: ’t was nl. op Concordia. Pas om half vier kon ik vertrekken en dus niets doen dan heen en terug naar Concordia rijden. Het paard bevalt me slecht, schuw en zenuwachtig; ook vrij koppig, dunkt me. Temp. 6 a.m. 76o; 2 p.m. 87o; 7 p.m. 78o’10 p.m. 76o.


Concordiabaai ligt de Atlantische kant van het eiland. Op deze kaart juist onder de lijst met plantages. Via Wikimedia Commons: St. Eustatia topographically drawn & humbly dedicated to his excellency John Vaughan commander in chief of his majestys forces in the West Indies / by P.F. Martin gr. & l.s./ period around 1791. Tables of reference list owners and their holdings and identify principal buildings and fortifications. Additional text presents observations on the island and its trade. P.F. Martin.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s