Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

6 mei 1923

Niet de Virginia

Zondag 6 Mei

’s Morgens bleek dat het schip dat gisteravond in zicht was niet de Virginia was geweest. Er was nog niets van te zien. Den heelen dag gebruikt voor brieven schrijven en hs. copieëren. ’S avonds om 7 uur met v.d. Plaats naar de Anglicaansche kerk. De rest v.d. avond bij de v.d. Plaatsen doorgebracht.


Dat De Josselin de Jong het hier heeft over het kopiëren van een handschrift doet mij vermoeden dat hij het Jesaja-handschrift van Romig nog steeds bij zich heeft. Ik ben benieuwd of het origineel weer naar St. Thomas is gegaan en of het door De Josselin de Jong gemaakte afschrift nog ergens in een Nederlandse bibliotheek te vinden is!


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s