Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

5 mei 1923

Een rondje Saba

Zaterdag 5 Mei

Vanochtend om 8 uur met v.d. Plaats naar Mary Point. Daar aangekomen kregen we lust rond het eiland te gaan. Om 11.15 waren we te Hell’s gate, waar we ergens binnen gingen en wat koffie, bananen en droog brood genoten. Om 12.30 waren we te Windwardside. Daar laafden we ons in de groote winkel aan rhum met water, suiker en nootmuscaat, benevens versche petit beurre’s. Ongeveer 2.30 waren we via St. John’s weer te Bottom terug. De rest van den middag besteed aan het beschilderen van mijn kisten. Ik zal ze voorloopig hier laten. ’s Avonds bij de v.d. Plaatsen gegeten. De Virginia was om 6 uur in zicht, naar men zei. Zij zal dus morgenochtend vroeg waarschijnlijk voor de landingsplaats zijn.


De route van Van der Plaats en De Josselin de Jong is makkelijk te volgen in het bovenstaande plattegrondje.

Via Wikipedia Jamaicajoe at wikivoyage shared, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23219517


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s