Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

30 april 1923

Prinses Juliana

Maandag 30 April

Ter eere van prinses Juliana vandaag alleen ’s morgens gewerkt. Niets bijzonders gevonden. We stuitten al

                                                           116

gauw op zulke groote rotsblokken dat we vermoedelijk niet veel dieper dan 50 cM zullen kunnen graven. ’S middags brieven geschreven. Mevr. v.d. Plaats bezocht en gepoogd de familie Schrils een bezoek te brengen. Toen die niet thuis bleken, ben ik maar naar het tennisveld gegaan, waar men altijd hetzelfde kleine troepje aantreft. Temp. 7 a.m. 72o; 9 p.m. 72o.


via Wikimedia Commons: Groot rechthoekig blik met afgeronde hoeken, met op deksel de jaartallen “1898 – 1923” en op oranje fond met smalle gele banen in goudkleurige ronde en ovale lijsten met groene versierselen zwart-wit foto’s met afbeeldingen van koningin Wilhelmina, prins Hendrik, prinses Juliana, koningin-moeder Emma en koning Willem III (ondertiteld). Op voor- en achterkant afbeeldingen van de koninklijke familie met aan weerszijden de koninklijke onderscheidingen: De Orde van de Nederlandsche Leeuw en de Oranje Nassau Orde. Op de linker zijkant Paleis Noordeinde in Den Haag en op de rechter zijkant het Paleis op de Dam in Amsterdam (ondertiteld), 1923, Wed. J. Bekkers & Zoon


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s