Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

1 mei 1923

Twee belangrijke stukken

 Dinsdag 1 Mei

De opgraving afgemaakt en de gaten grootendeels opgevuld. ’S morgens heb ik den fotograaf laten komen om [-*de*] een paar opnamen te doen. Om 5.30 Schrils bezocht, wiens vrouw op ziekenbezoek was. ’S avonds kwam Dr. Benesch mij afhalen; bij hem zitten praten tot 11.30. Hij is van afkomst een Czechische Jood. Heden nog 2 belangrijke stukken gevonden: een “three-pointed stone” van koraal, waarvan de 2 zijpunten afgebroken waren, vond ik in de hoop weggegooide grond. Gelukkig kon ik nog nagaan van waar het voorwerp afkomstig moest zijn. En ten tweede een dun schijfje van schelp met gat in ’t midden. Temp. 7 a.m. 72o; 12: 83o; 11 p.m. 72o.


De Josselin de Jong (1947: II)

Afbeelding van de hierboven genoemde ‘three-pointed stone’ in De Josselin de Jong (1947: VII).

Beschrijving van de ‘three-pointed stone’ in De Josselin de Jong (1947: 18).


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s