Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

29 april 1923

De Champion

Zondag 29 April

Den heelen ochtend in afwachting gezeten of er een schip zou komen om de dames te halen. Om 12.30 bericht dat de Virginia in aantocht was. De gewone herrie met de bagage. De prijs voor het naar beneden brengen van ieder stuk afzonderlijk moet van te voren vastgesteld worden. De menschen beweerden toen dat het schip naar ladderbaai kwam. Op nadere navraag werd ons echter verzekerd dat het naar Fortbaai zou komen. Om 2.30 gingen we op weg naar de landingplaats, voorafgegaan door de dragers. Toen we om 3.30 daar aan kwamen bleek het schip nog ver weg te zijn en toen het eindelijk na anderhalf uur voor de landingsplaats lag bleek het de Champion en niet de Virginia te zijn. om 6 uur was iedereen en alles aan boord en klom ik terug naar Bottom met 2 kistjes sigaren die de Champion voor mij had meegebracht dank zij de goede zorgen van van der Plaats. Temp. 6 a.m. 71o; 10 p.m. 72o.Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s