Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

19 april 1923

Om 2 uur naar Saba?

Donderdag 19 April

’S morgens met Karel Buncamper er op uitgeweest om staaltjes van verweringsgrond te verzamelen voor van Baren (landbouwhoogeschool). Na het eten naar Gravestein voor pakkisten (voor het gekochte aardewerk). Deze kosten mij niets, evenals verpakkingsmateriaal. Thuisgekomen kreeg ik een briefje van Mej. Slothouwer om te vragen of ik ervoor voelde om vannacht om 2 uur naar Saba te vertrekken. De dames hadden een klein zeilbootje, de Harris, daarvoor gehuurd, aangezien de Virginia morgenavond om 11 uur vertrekt en dan eerst naar Eustatius gaat, zoodat we dan pas Zaterdagmiddag op Saba zouden kunnen zijn. Natuurlijk w[-*..*]<il> ik graag van de partij zijn. De rest van den namiddag aan inpakken besteed. Om 6 uur mijn bagage gehaald door een man die me was toegestuurd door Philipszoon, daar ik van de officiële “porters”, wegens ondervonden afzetterij niet wou weten. Een gedeelte van mijn bagage laat ik hier achter. Het aardewerk heb ik niet meer in kunnen pakken. Een gedeelte moet trouwens nog komen. ’S avonds bezoeken gebracht

                                                           108

bij v.d. Zee, Emanuels en Gravestein; champagne en whisky-soda gedronken. Temp. 5 a.m. 72o; 7.30 a.m. 80o; 11 a.m. 84o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s