Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

18 april 1923

Het werk is eigenlijk afgelopen

Woensdag 18 April.

Mijn werk is hier nu eigenlijk afgeloopen. Vanochtend ben ik voor alle zekerheid nog eens naar Point Blanche gegaan, waar ik den eersten dag enkele Ind. scherven gevonden meende te hebben. Ik vond er niets dan een picnic van schoolmeisjes met 2 onderwijzeressen, die mij dwongen veel te eten en mij de belofte afpersten ’s middags terug te komen. Ik ben eer dus ’s middags maar weer heengegaan en moest toen opnieuw van alles eten en theedrinken. Ik maakte

                                                           108

bij deze gelegenheid ook kennis met een aardigen padvinder, tevens “kweekeling”, zoon van Buncamper, gouvernementsambtenaar, gekleurd. De padvinderij is hier op touw gezet door Mej. Slothouwer; schijnt wel opvoedend te werken. ’S middags is de Virginia binnengekomen. Waarschijnlijk vertrekt ze Vrijdagavond weer, zoodat ik tenminste vóór Zondag op Saba kan zijn. Vanavond op bezoek geweest bij de Beaujon’s (chef v.d. draadlooze) waar ook Gravestein was. Temp. 8 a.m. 81o; 1 p.m. 84o; 10.30 p.m. 74o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s