Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

17 april 1923

Exploratietocht door het heele Fr. gedeelte

Dinsdag 17 April

Om 8 uur per auto, met het doktertje, vertrokken voor een exploratietocht door het heele Fr. gedeelte. Onderweg

                                                           107

pikten we Clark op <ol. (den neger met wien ik <ol. den vorigen dag. geëxploreerd had)> . We reden eerst naar de “ans des sabler” waar we de auto verlieten om te voet de “lowlands” te door zoeken. Vonden niets. Na 3 uur geloopen te hebben waren we weer bij de auto terug. In Marigot kocht ik aardewerk type “canary pots”. Een groote pot en een klein bakje namen we in de auto mee. Een tweede groote pot zal de dokter morgen voor me meebrengen. Ik bestelde nog 2 kannen en een karag die over 3 weken klaar kunnen zijn. Het proces kon ik helaas niet zien, daar ze op ’t oogenblik niet werken. Ze gebruiken echter een schuif. Vervolgens verschillende baaien onderweg geëxploreerd. <lm.In mijn eentje, want de dokter bleef verder in de auto zitten wegens “een knellende schoen”.>. Gestopt bij den heer Bauperthuy (ongeveer 4.30) waar we vergast werden op een heel diner met wijn. Een dag van veel eten en drinken, want de dokter had in Marigot limonade en champagne ingeslagen. Om 6 uur verlieten we het gastvrije huis. Op de grens van het Nederl. gedeelte, bij de politiepost ledigden we de laatste flesch champagne. Van het souper thuis kon ik maar weinig genieten. ’S avonds om 8 uur met Philipson een bezoek gebracht aan de twee Hollandsche onderwijzeressen, Mevr. Rouveroy en Mej. Slothouwer. Temp. 7.30 a.m. 80o; 10.30 p.m. 74o.


Via Wikimedia Commons: Marigot, hoofdstad van Saint Martin, KITLV 114893, [Circa 1895]


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s