Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

16 april 1923

Simson bay lagoen

Maandag 16 April

Den heelen ochtend besteed aan een nauwkeurig onderzoek van de streek ten O. van Simson bay lagoen. Door een auto heb ik me laten brengen en halen (1 dollar 60) daar de wandeling erheen 1 uur is. Door de neger Clark een aantal proefgaten laten maken, maar niets gevonden. ’S middags eerst naar den ontvanger die door de Curacaosche bank gemachtigd was mij geld uit te betalen: 400 dollar (f 1026) opgenomen. Daarna Mrx Reijnenburg opgezocht voor wie Romig me een brief had meegegeven. Om 4 uur kwamen de dokter en Philipson me halen om mee te rijden naar Marigot. [-De *maire* was *niet* *thuis* *..*en* *we* *lieten* de boodschap] <ol.Bezoek bij den maire.> [-achter dat we *….* terug zouden komen.] [- Met Fr. *deel*] [-v.h. eiland] Temp. 7 a.m. 79o; 1.30 p.m. 85o; 10 p.m. 74o.


Via Wikimedia Commons: ‘Gezicht over de Simsonbaai’, Nationaal Museum van Wereldculturen, Anoniem, 1949.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s