Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

15 april 1923

De heer Bauperthuy

Zondag 15 April

Den ochtend besteed aan brieven schrijven. Ook een deel van den middag. Om half vier kwamen Philipson en het waarn. doktertje mij halen voor een autotocht door het eiland. We bezochten eerst Marigot. De “maire”                                                            106

as niet thuis. Later stopten we bij den heer Bauperthuy die ons zeer vriendelijk ontving en champagne schonk. Van mijn aankomst was hij al op de hoogte gebracht door den heer Gravestein. Hij kent het eiland goed, maar had niet gehoord van archaeolog. vondsten, ook niet op het Fr. gedeelte. Tegen 6.30 waren we weer thuis. Het Fr. gedeelte ziet er veel welvarender uit dan het Nederl. De Fr. hebben verreweg de beste helft v.h. eiland. ’S avonds op de thee bij de familie Ellis, die me allerlei over de Benedenw, eilanden vertelden. Temp. 7 a.m: 78o; 8.30: 81o; 12: 83o; 6.30: 76o; 10.30: 74o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s