Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

14 april 1923

Koolbaai en Lay baai

Zaterdag 14 April

Om 8 uur ging ik alleen op verkenning uit. Allereerst naar het buitenhuis v.d. heer v. Romondt dien ik eenige inlichtingen wou vragen, o.a. over het Fr. gedeelte v.h. eiland. Hij was zoo vriendelijk me in zijn

                                                           105

auto naar de voet v.d. heuvel op het schiereilandje ten N. v. Koolbaai en Lay baai te brengen. [-*Op..*] In die rotsen daar zijn nl. grotten. Met een neger uit de buurt als gids bezocht ik er enkele. Als ik tijd genoeg had zou ik graag den heelen heuvel grondig afzoeken, maar voor archaeologisch onderzoek zijn deze grotten waarschijnlijk alle onbruikbaar, doordat de bodem bedekt is met geweldige rotsblokken die [-*…*] naar beneden zijn gevallen. Het wegruimen daarvan zou te veel tijd en geld kosten. De h.v. Romondt had op me gewacht en bracht me in zijn auto thuis, nadat we in zijn huis in de stad nog even een glas spuitwater met madeira genoten hadden. ’S middags ging ik weer naar dezelfde streek op weg om het laagland ten O. v. Simson Baai lagoen te onderzoeken. Onderweg haalde de heer v. R. me in en bracht me er in zijn auto. Met den neger die me ’s morgens naar de grotten had gebracht onderzocht ik het terrein oppervlakkig. Vlak bij zijn huis waren vroeger, vertelde hij me, veel steenen vijzels gevonden; en ik vond ook kleine scherven. Het is op dit eiland echter gevaarlijk op scherven alleen af te gaan, daar er modern aardewerk bestaat (“canary pots”) e.d. dat technisch weinig v.h. oudindiaansche verschilt. Maandag zal ik een aantal proefgaten komen maken. ’S avonds ingewanden van streek. Tem. 7 a.m. 76o; 1 p.m. 84 o ; 9 p.m. 74o.


Via Wikimedia Commons: St. Maarten, Karibik – Look at the Cole Bay, Lay Bay and Simpson Bay, 2012, by Giggel.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s