Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

20 april 1923

Om 2.30 uur naar Saba!

Vrijdag 20 April

Vannacht om 2.30 verlieten we de haven. De dames lagen op ligstoelen, ik plat op het dek; alleen Karel Buncamper, die voor pleizier meegaat en geen last van zeeziekte heeft, was ambulant. Spoedig zakte Mej. Slothouwer ook op het dek neer. De kajuit (met 2 kooien) is onbeschrijfelijk vuil, werkelijk te vuil, zelfs voor mij. Behalve Karel waren we allen min of meer zeeziek, het dienstmeisje van de dames het ergst: die braakte bijna voortdurend. Bij mij kwam het ditmaal niet tot daden. Om 8 uur lagen we voor Saba, maar het duurde wel een uur voor we goed en wel aan land waren. Toen moest de roeiboot nog twee tochten maken voor onze bagage en vervolgens moesten we nog een half uur minstens wachten op twee draagstoelen voor de dames. Ik kreeg het paard van de havenmeester te leen. Bovengekomen bezochten we eerst den heer Lampe, gouvernementsvertegenwoordiger, die ons met limonade verkwikte en ons vervolgens naar de pasangrahan bracht. Daar wachtte ons een begeerige schare van dragers en draagsters. Toen we eindelijk aan eten toe waren was het half een. Den middag gebruikte ik voor het uitpakken en wat uitrusten. Ook bezocht ik van der Plaats even.


Een stuk over de Passangrahan van Saba is hier te vinden.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s