Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

10 april 1923

Point Blanche Bay

Dinsdag 10 April

Temp. om 12 uur: 83o. Om 2 uur, na een hevige regenbui 74o. Om 6 uur 72o. Om 9 uur 72o. Den ochtend gebruikt voor uitpakken en brieven schrijven; voelde me nog slap. ’S middags den heelen middag geexploreerd met 1 man. Een paar scherven en een schelpkraaltje gevonden bij Point Blanche Bay. Om 6 uur terug in de stad waar de heer vd. Zee mij in kennis bracht met d.h. v. Romondt en d.h. Gravestein (winkelier). Laatstgenoemde is Hollander uit Holland evenals v.d. Zee. Beide heeren raadden me aan in Cul de Sac te zoeken. Daar heeten steenen beitels gevonden te zijn. Met Philipson in mijn verblijf gesoupeerd. Voor de andere maaltijden ga ik naar het boarding-house.


Via Wikimedia Commons: Rotskust bij Point Blanche, St. Maarten, Boy Lawson, 1964


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s