Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

9 april 1923

Via Statia naar St. Martin

Maandag 9 April

’S nachts om 2 uur kwamen we voor St. Eustatius. ’S morgens 7.30 ging ik met den kapitein aan land en genoot daar een ontbijt van brood en spiegeleieren wat me veel goed deed want ik was uitgehongerd. Ik maa[-*.*]kte kennis met den ontvanger, tevens goevernementsvertegenwoordiger en met het echtpaar van der Plaats. Om half 12 zeilden we weer weg. Voor de veiligheid bleef ik in mijn kooi, maar had geen last meer van zeeziekte. Om 4 uur ongeveer kwamen we te St. Martin aan, waar de heer van der Zee me installeerde in het gouvernementsgebouw <ol.pasangrahan>. Ik kan eten in een soort hotel vlak bij. Vandaag heb ik daar gegeten samen met den heer Philipson, griffier v.h. kantongerecht, die daar woont. ’S avonds den heer v den Zee op bezoek.


Via Wikimedia Commons: Pasangrahan Voorstraat, Achterstraat
Philipsburg, St. Maarten. 1966, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Passanggrahan bestaat nog steeds. Meer informatie vindt u hier.

PASANGGRAHANv. pasanggrahans (O.-I. gebouw bestemd tot tijdelijk verblijf voor personen in s lands dienst, die zich op reis bevinden, ook gebruikt door particulieren); (g = g); minder juist: pasangrahan. (Koenen, Verklarend handwoordenboek der |Nederlandse taal, 1937)


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s