Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

25 april 1923

Het uienveld van Simmons

Woensdag 25 April

Vandaag den heelen dag gegraven. Terwijl Karel met den doofstomme nog een proefgat maakte in het uienveld van Simmons, begon ik daarnaast een opgraving met een man die me door Lampe was bezorgd. De bovenste laag, tot + 40 cM diep is verknoeid, maar daaronder is de situatie niet verstoord. De aardlaag is hier heel dik. Veel groote scherven gevonden, veel beschilderde en een paar met plast. versiering. Ook schelpen beitels en een raadselachtig steenen werktuig. Het is moeilijk werken hier doordat de grond vol rotsblokken zit. Om 6 uur kwam zich nog een man aanmelden, zoodat ik morgen 3 man heb. Ik denk er echter over het tweetal dat vandaag gegraven heeft af te danken. De doofstomme is ijverig maar eigenwijs en ruw; ook stelt hij zich te veel aan. De ander is langzaam van bevatting en tamelijk lui. ’S avonds bezoek van den dokter met 3 schrikwekkend slecht uitziende Sabaansche meisjes; ze kwamen om geld voor een op te richten bibliotheek, maar mij vielen ze niet lastig. Temp. 7 a.m. 72o; 10 p.m. 72o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

2 responses to “Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

  1. Vandaag den heelen dag gegraven, seems more plausible

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s