Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

11 april 1923

Cul de Sac en Guana-bay

Woensdag 11 April

Den heelen nacht niet geslapen door de muskieten. Het net woei telkens open; bovendien zijn er gaten in. Ik heb van morgen dadelijk mijn eigen net en veldbed tevoorschijn gehaald. Den heelen dag geexploreerd, met James Wilson als drager. ’S morgens het terrein genaamd Cul de Sac grootendeels afgezocht en een oude juffrouw bezocht die heette steenen werktuigen bezeten te hebben. Geen resultaat. Om half twaalf aangeland in het buitenhuis van den ouden heer v. Romondt die me op kwast onthaalde en me nog wat rondreed in zijn auto. Om 1 uur thuis. ’S middags Guana-bay geexploreerd, zonder resultaat. Om 7.30 ten eten bij de familie v.d. Zee; medegasten waren de heer en Mevr. Ellis (rechter). Om 10 uur vertrok van der Zee naar St. Eustatius. Temp. 7.30 a.m. 79o; 12.30: 82o; 10.30 p.m. 74o.


Meer weten over Cul de Sac? Zie deze ingang op Wikipedia. Overigens wordt op deze Wikipediapagina geschreven dat er wél een precolumbiaanse nederzetting is geweest.

Via Wikimedia Commons: Gezicht over Cul de Sac omgeven door heuvellandschap, St. Maarten, Boy Lawson, 1964.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s