Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

2 april 1923

Na de koffie visites maken

Maandag 2 April

Iets meer wind en ook iets koeler. Den ochtend en een deel van den middag doorgebracht met copieeren. Na de koffie ben ik naar de stad getogen om visites te maken. Jeppesen had Ethrop voor me opgebeld om te vragen wanneer de Laub’s thuis waren en Laub had met laten weten dat ze mij om 5.30 wachtten. Ik bezocht eerst Greider en bleef vervolgens zoo lang bij de Laub’s dat het te laat geworden was om nog naar Holst te gaan (7 uur). In de ‘Soda fountain’ tegenover Grand Hotel at ik 3 boterhammen met 3 spiegeleieren en een kop koffie voor 45 cts samen. In het hotel rekenen ze ons nu voor elken maaltijd 1,5 dollar. Daarna naar de club (Athenaeum) waar ik volgens afspraak Monsanto ontmoette om samen Dr. Mortensen te bezoeken. We brachten daar een gezelligen avond door; Esther, Charlotte en Lucille kwamen ook te voorschijn. Om 11 uur waren weer in de stad. Daar Monsanto’s kleine boot in de haven lag konden we naar huis zeilen; prachtig tochtje, ongeveer 3 kwartier.


Via Wikimedia Commons:  Commercial Hotel and Coffee House, 44-45 Northern Street, Charlotte Amalie, St. Thomas, VI. From the Historic American Buildings Survey (HABS), Historic American Engineering Record (HAER) or Historic American Landscapes Survey (HALS). Bonnelly, Pierre; Lockhart, A H; Toschi, Don, photographer; Overby, Osmund R, historian, na 1933.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s