Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

3 april 1923

Na de koffie visites maken

Dinsdag 3 April

Hetzelfde weer als gisteren, misschien iets warmer. Temperatuut om 2 uur 81°; om 9.30 ’s avonds 71°. Vanochtend met Jeppesen en Monsanto naar de stad gezeild. [-T] Verschillende boodschappen gedaan, o.a. een thermometer en sokken gekocht. De films waren niet gearriveerd, zoodat ik zonder deze het eiland zal moeten verlaten. ’S middags eerst gecopieerd en daarna weer naar de stad gegaan; om 5 uur de familie Holst bezocht. Ben er niet in geslaagd Thiele te treffen, die een Negerholl. boek heet te bezitten. Holst vereerde me weer met eenige “amuletten”. Sinds gisteren verwacht men de Virginia. De oude man die mijn zakken zou maken is nog lang niet klaar.


Voorbeelden van Taino amuletten zijn hier te vinden.

Via Wikimedia Commons: Figure Amulet, aino; Ornament; Stone-Sculpture, 13th–15th century, https://www.metmuseum.org/art/collection/search/320631.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s