Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

1 april 1923

De ritus van Grandpa

Zondag 1 April

Van ochtend om 4 uur opgestaan om met Jeppesen en Monsanto den merkwaardigen Moravischen dienst op Paaschmorgen bij te wonen. Jeppesen voelde zich tamelijk onlekker, maar hield zich goed. Het merkwaardige van dezen dienst bestaat in een gezamenlijken tocht van uit de kerk naar het kerkhof, waar dan, evenals onderweg, gezongen wordt. Na thuis ontbeten te hebben, zijn Jeppesen en ik in Monsanto’s kleine boot naar Water-Island gezeild om daar te baden. Dit is het beste badstrand dat ik hier heb leeren kennen. [-D] Om half elf waren we thuis en retireerde ik mij naar mijn kamer om wat te

                                                           98

slapen, wat me niet lukte. De rest van den dag (na ‘breakfast’) doorgebracht met lezen, copieëren en brieven schrijven. Het was buitengewoon rustig [-……] vandaag, daar de heele familie behalve ‘grandpa’ bij de Bouscholte-familie was. Jeppesen heeft den heelen middag geslapen. Alleen om 3 uur is hij even uit zijn bed gekomen voor de ‘koffie’, [-…..* ] daar ‘grandpa’ die niet duldt dat men zich aan deze ritus onttrekt, hem zonder pardon wakker riep.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s