Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

2 maart 1923

Reef Bay

Vrijdag 2 Maart

Zonnig en heel warm. Volgens Pen wijst zulk een hitte in dezen tijd van het jaar op naderenden regen. We hebben dezen dag besteed aan de exploratie van Reef bay en de inscripties daar.[1] In het laagland aan de baai vonden we op verschillende plaatsen eenzame potscherven maar nergens sporen van een bepaalde

                                                                          83

nederzetting. De inscripties hebben we voor de zooveelste maal gefotografeerd. Reverend Pen maakte zich verdienstelijk door ze wit te maken. De rit van Emmaus naar Reef Bay duurde 2 uur; ’s avonds terug ging het wat vlugger. We waren om half acht thuis. Mevr. Hatt heeft den tocht ook meegemaakt maar niet aan de rondzwervingen deelgenomen. Mijn donkere bril bewees goede diensten want het licht was onaangenaam sterk.


[1] Theodore De Booy 1919 – St. Croix Archaeology (yumpu.com)


Via Wikimedia Commons: Jack E. Boucher, Native examining petroglyphs at St. Johns near Reef Bay. Virgin Islands National Park, 1960.


Via Wikimedia Commons: Petroglyphs on Reef Bay Trail in Virgin Islands National Park, by Molly Stevens.


Via Wikimedia Commons: Estate Reef Bay, Sugar Factory, Title Sheet – Estate Reef Bay, Sugar Factory, Reef Bay, St. John, VI, by Hugh Fraser.

Reef Bay is gelegen in het zuiden van St. John, eigenlijk precies aan de overkant van de in het noorden gelegen Cinnamon Bay/Caneel Bay.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s