Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

1 maart 1923

East End settlement

Donderdag 1 Maart

Zonnig warm weer. Vanochtend met Hatt, Pen en twee roeiers per boot naar East End settlement vertrokken. We exploreerden eerst de baai aan de andere zijde van den heuvelrug, maar vonden daar niets. Op de helling ontdekten we een kleine potscherf, maar geen sporen van Ind. Nederzetting. Na[-den] den middag bezochten we het gehuchtje, waar eenige familes wonen van gedeeltelijk Indiaansche afstamming. We zagen enkele ervan, die inderdaad geprononceerd Ind. trekken hadden. Alle vrouwen vlochten mandjes van liaanvezels; 40 cts per stuk. Om [-5]<6> uur waren we  weer thuis.


Via Wikimedia Commons”: Karibik – Brit. Jungferninseln – St. John, East End. 23 March 2012, Giggel. Dit is geen blik op de Britse, maar de Amerikaanse Maagdeneilanden, vanaf het oosten. De landtong in het midden is East End. De baai erachter is Coral Bay waaraan ook de missiepost Emmaus ligt. Er is ook een East End op St. Thomas!


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s