Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

18 februari 1923

De laatste dagen op St. Thomas

Zondag 18 Februari

Zonnig warm weer, weinig wind en geen regen. Van ochtend om 9 uur hebben we ons in een auto naar Canaan laten brengen om Dr. Mortensen te bezoeken en vandaar terug naar de stad, waar we, na geluncht te hebben in het hotel, een bezoek brachten aan den heer Laub. Deze zal den gouverneur vragen ons as. Woensdag in den gouvernements motorboot over te laten brengen naar St. John. De autorit kostte 8 dollar. Om 4 uur waren we weer thuis. De rest van den middag besteedden we aan conversatie met den ouden

                                            77

Monsanto en Jepsen. Vanavond om 7 uur zijn we met Monsanto Jr. naar de kerk getogen. Na afloop nam rever. Romig ons mee naar zijn huis om ons daarna met zijn electrische lantaarn thuis te brengen. Hij zal trachtten de Moravische missie op St. John, Emmaus, morgen nog te laten weten dat wij op komst zijn. Dat deel van het eiland (het O.) is ongetwijfeld voor ons doel het meestbelovende.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s