Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

17 februari 1923

East End

Zaterdag 17 Februari

Warm zonnig weer, weinig wind. Vandaag hebben Hatt, Monsanto Jr, Reverend Romig en ik per auto de diverse baaien aan East End bezocht. We vonden hier en daar wel sporen van Ind. oorsprong maar nergens iets wat op een bepaalde nederzetting wijst. We bezochten op dezen tocht Dr. Christensen, nu eigenaar van Tuttu Estate en we ontmoetten onderweg Dr. Richardson, eertijds officier van gezondheid in het Britsche leger en nu *sinds* 15 jaar (hij is nu 70) als ambteloos burger van een schraal pensioentje in een onherbergzaam deel van St. Thomas levend. We waren vóór 4 uur weer thuis, waar Mevr. ons verraste met de mededeeling dat een van de honden het grootste deel van ons souper had opgegeten. Alleen de rijst was gespaard gebleven, zoodat we gesoupeerd hebben met rijst en brood.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s