Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

11 februari 1923

Het Herrnhutterkerkje

Zondag 11 februari

Zonnig weer; alleen ’s avonds een regenbuitje. Vanochtend tot 10.45 niets gedaan. Toen met ons drieën naar het Hernhutterkerkje getogen, deels om den reverend Rom*yn* pleizier te doen, deels om [*de*] het kerkgaand publiek te bekijken. De dienst duurde van + 11.15 tot + 12.15 en bestond hoofdzakelijk uit zingen. Een heel korte preek. Dadelijk na het middageten vertrokken Hatt en ik naar         bay(1.30) waar volgens het zeggen van iemand die daar woont schelphoopen moeten zijn. Een mooie wandeling, met tamelijk veel stijgen en op ’t laatst weer dalen. De bewoner vonden we thuis; hij wist niets van schelphoopen. Den dag toen hij Hatt gesproken had, was hij dronken geweest, zei hij. Hij leidde ons evenwel rond en er bleken inderdaad schelphoop-sporen te zijn, niet belangrijk genoeg echter om er een geregelde opgraving te beginnen. Waarschijnlijk een heel dunne laag. Om + 7 uur waren we weer thuis. Hoewel het al vrij donker was kon ik toch niet nalaten nog even een bad te nemen. De oude Mon Santo was daar eenigszins ontsteld over, zonder eenige reden trouwens.


Via Wikimedia Commons: Moravian Church, Charlotte Amalie, St. Thomas USVI, Concord. Zou dit de kerk zijn waarover De Josselin de Jong het had?

Reverend Romig had zijn standplaats in Nisky, vlak in de buurt van Krum Bay, waar Hatt en De Josselin de Jong opgravingen deden en logeerden bij de Mon Santo’s. Prince en William Anthony Joshua zijn ook allebei afkomstig uit Nisky. Afbeelding via Wikimedia Commons: MISSION, LOOKING WEST- MISSION HOUSE ON LEFT, COOK HOUSE IN CENTER, CHURCH ON RIGHT – Nisky Moravian Mission, Harwood Highway vicinity, Charlotte Amalie, St. Thomas, VI. Toschi, Don, photographer, na 1933.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s