Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

25 januari 1923

Sporen van vergane boomen

Donderdag 25 Januari

Mooi warm weer zonder regen. De puzzle van de paalsporen is gelukkig opgelost. Het blijken sporen van vergane boomen te zijn. Bij het uitgraven om de diepte te meten bleek mij namelijk, dat er dieper zijsporten waren, blijkbaar afkomstig van wortels. Maar eerst had ik al uren besteed aan nauwkeurige opmetingen en het maken van een plattegrond. Hatt vond weer nieuwe skeletten, weer in verschillende houdingen. Den Cha-cha Joseph kreeg zijn ontslag omdat hij niet wou helpen de boel naar boven te dragen. Rasmussen kwam van ochtend te laat en was dronken. Hij krijgt morgen zijn ontslag als hij dan weer te laar en (of) dronken is. Hij kreeg onmiddellijk ruzie met Thomas zoodat ik tusschenbeide moest komen Ik moest een paar maal ruw tegen R. optreden vóór hij wegging. De kleine Lucile, het pleegdochtertje van Charlotte, de huismeid, bracht brieven voor me mee uit de stad. Ze had net zoolang naar den Holl. consul gezocht tot ze hem gevonden had.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s