Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

23 januari 1923

Misvormde schedel en gevijlde voortanden

Dinsdag 23 Januari

Weer een storm- en regenachtige nacht. Overdag vóór 12 eveneens regenachtig. Daarna zonnig. ’s Avonds te frisch om zonder een extra-kleedingstuk buiten te zitten, vooral tengevolge van den sterken wind. Tijdens de regenbuien ’s morgens (geen zon vóór 12) was de temperatuur buiten 68o. Maar dit was achter Dr. M’s huis, in den wind en regen. Buiten den wind moet het bepaald warmer zijn geweest. In mijn opgravingsterrein weer nieuwe sporen van hutpalen ontdekt. Maar er is nog niet goed wijs uit te worden. Hatt groef weer een nieuw skelet op, ouden man, voorover liggend. Kunstmatig misvormde schedel, naar ’t schijnt gevijlde voortanden en caries in een van de kiezen. Volwassen dooden vinden we hier in allerlei houdingen. Op onverklaarbare wijze ontbreken sommige skeletdeelen, zoo nu weer een dijbeen.


Op illustraties van gevijlde voortanden in het Caribisch gebied, gaat het vaak om de graven van de oudste tot slaaf gemaakten. In het geval van de begraafplaats van tot slaaf gemaakten op St. Eustatius is hier een foto van een schedel te zien. Een schedel van een tot slaaf gemaakte op St. Maarten is hier te zien. Het was de tot slaaf gemaakten verboden hun tanden te vijlen.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s