Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

11 januari 1923

Een groot deel gaat naar Leiden

Donderdag 11 Januari

Gewone werkdag. Hatt vroeger naar huis gegaan om kisten te pakken. Een groot deel ervan gaat naar Leiden omdat daar betere gelegenheid is dan in Kopenhagen [-*…*] voor de bewerking. Hatt zal daarvoor over moeten komen. Griaux was heel blij dat hij de blikken binnenbekleeding

                                                                          52

van de kisten mocht hebben: prachtig materiaal om zijn dak mee te pantseren. Georges en Thomas zijn vandaag vrijgesteld van het naar boven dragen van pakken scherven. In hun plaats werden Rasmussen en Griaux gecommandeerd. R. mopperde maar ik zei hem dat hij niet meer terug hoefde te komen morgen als hij niet deed wat ik hem opdroeg. Dat bracht hem tot zwijgen. In ‘t kamp gekomen protesteerde hij nogmaals, nu tegen Hatt, maar kreeg van hem precies hetzelfde antwoord. Ik had bij ’t baden vandaag nagenoeg geen last van sandflies. Ik begrijp niet waar dat aan ligt, vermoedelijk aan de weersgesteldheid, maar die was, zoover ik weet, niet anders dan gisteren. In ’t kamp daarentegen had mevr. H. hevig van ‘t ontuig te lijden gehad.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s