Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

10 januari 1923

Weer een gewone werkdag

Woensdag 10 Januari

Gewone werkdag. Mijn werk bestaat de laatste dagen hoofdzakelijk in ’t sorteeren en inpakken van scherven, terwijl Hatt voortdurend bij de arbeiders is. Het eene einde van de gegraven greppel, waarvan de bodem uit wit zand bestaat, is nu ons laboratorium. Griaux is vandaag met zijn ezels naar de stad geweest om pakkisten van den apotheker te halen. Mijn bad heb ik vandaag alleen genomen; Hatt schijnt er niet zoo op gesteld te zijn. Merkwaardigerwijs waren er vandaag weer veel meer sandflies, vooral aan het strand, hoewel het niet geregend heeft. Wij gaan tegenwoordig weer langs den korten, steilen weg naar huis. Het klimmen valt ons nu makkelijker.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s