Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

9 januari 1923

Gewone werkdag

Dinsdag 9 Januari

Gewone werkdag. Het werk vordert goed, maar onze 6 arbeiders kunnen feitelijk geen oogenblik alleen gelaten worden. Dan gaan ze aan ’t babbelen en letten niet goed op hun werk. Vooral[-de] nu we bij graven komen is het gevaar dat ze de situatie verstoren vóór we alles gezien en de noodige opmetingen gedaan hebben groot. Griaux was weer een minuut of 15 te laat vanmorgen. Dat is de derde maal. Hij kreeg dan ook een standje. Hij schijnt te probeeren een soort bevoorrechte

                                                                          51

positie te krijgen, maar daar moeten we niets van hebben. Van den ouden Rasmussen krijgen we een massa pakmateriaal. We bewaren nu niet meer alle scherven maar alleen de randfragmenten en de beschilderde of plastisch versierde stukken. Het afborstelen, eventueel wasschen, en sorteeren van de scherven neemt veel tijd, maar in de gegeven omstandigheden kunnen we niet anders doen. De stukken die niet bewaard worden, worden geteld. [-*….*] De diverse lagen (30 cM) worden natuurlijk zorgvuldig gescheiden gehouden.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s