Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

5 januari 1923

Twee schedels

Vrijdag 5 Januari.

Het is vandaag weer een goede dag geweest wat ons werk betreft. Verschillende belangrijke voorwerpen gevonden en tevens 2 schedels. De eene gedeeltelijk bewaard, in fragmenten; de andere is nog in situ. Voorlopig met aarde bedekt. Vandaag heeft Griaux weer een paar ladingen scherven naar [-hat*] Dr. M.’s huis gebracht en Hatt heeft den middag besteed aan het inpakken in kisten. Wat vandaag naar boven is gebracht nam al 3 kisten in beslag. Het bad in de baai werd mij zeer veronaangenaamd door de tallooze sandflies. Het had vandaag een paar maal geregend en bovendien gaan de sandflies vooral tegen zonsondergang hevig te keer. Tijdens mijn afwezigheid verscheen vanmiddag de oude Desplantes die een paar kleedingstukken gerepareerd had. Hij had er haast niets aan gedaan en aan die enkele steken (met wit garen) vroeg hij 2 dollar. Hij werd weer weggestuurd met de opdracht het over te doen. We zullen hem 50 cts betalen. Hij schijnt tegenwoordig seniel te zijn. Dr. M. trok zich de zaak zeer aan, daar hij den ouden man had gerecommandeerd. Nu zal Charlotte aan Barnes schrijven en dien verzoeken Desplantes tot rede te brengen. Ik zal nu wel tot een gewonen kleermaker mijn toevlucht moeten nemen. Het diner bestond vandaag uit halfgebakken spek met aardappelen en een soort melksaus. Tevens koffie. We eten dagelijks verscheiden bananen. Voor 50 Am. cts krijgen we er 100. ze werken goed op de spijsvertering.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s