Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

4 januari 1923

Een sleuf van 14 bij 4 meter

Donderdag 4 Januari

Gewone werkdag. Griaux kwam een halfuur te laat en werd dus niet vriendelijk ontvangen. We hebben nu een sleuf van 14 M. lang en 4 M breed, beginnen bij het hoogste punt v.d. mound. Op dit punt hebben wij op 1.25 M. diepte den bodem v.d. cultuurlaag blijkbaar nog niet bereikt. Eerst zullen we echter de sleuf naar de andere zijde verlengen om zoodoende een doorsnede v.d. heele mound te krijgen. Vanmiddag protesteerde de Chacha-man toen we hem opdroegen een en ander naar het kamp te dragen en werd ontslagen. We zijn blij dat we hem kwijt zijn, hij is lui. Na een bad in de baai kwamen we laat thuis (6.20). Madame wachtte ons met een aquarel en een diner bestaande uit blikjes met kool en vleesch benevens chocolade-melk en bananen. De lucht is nu op eens heel droog, zoodat de grond van ons kampeerterrein vol scheuren is en we bij het opgraven veel last van stof hebben. Thomas is vandaag nog niet verschenen. We hopen hem gauw

                                                                          46

terug te hebben want hij is een uitstekend arbeider. Maar eerst moet hij Dr. M. zijn houtskool brengen. De pokkenvaccinatie heeft hij mij in ’t geheel geen en bij Hatt een klein beetje succes gehad. Madame heeft echter een enorme pok.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s