Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

29 december 1922

Problemen van Mortensen

Vrijdag 29 December

Het gewone aantal uren hard gewerkt. Heden 50 zakjes met scherven gevuld en weer een paar zoo goed als onbeschadigde potscherven gevonden benevens andere waardevolle specimina. Onze 4e arbeider, Gabriel, is niet kwaad. Hij moet echter nog aan het werk wennen. Thomas, die in het vierkant er-

                                                                          41

naast werkt, treedt nu dikwijls als zijn mentor op, tamelijk hooghartig. Die Thomas is kolenbrander. Dr. M. is heel slecht over hem te spreken daar Th. een van de velen is die hem bedriegen. Hij had permissie gekregen om hout v. Dr. Mortensen te nemen op voorwaarde dat hij Dr. M. dan ook van houtskool zou voorzien, maar aan deze plicht onttrekt Thomas zich. Dr. M’s estate brengt nu niet eens zooveel op dat hij ervan kan leven. Van alle kanten wordt hij bestolen. Zijn laatste bananen aanplant was een volkomen mislukking doordat alle bananen den nacht vóór ze geplukt zouden worden, gestolen werden. Een slager, die een bezitting heeft grenzend aan de zijne, heeft zelfs wel vee van hem gestolen en de melk van zijn eigen koeien kan hij niet bemachtigen. Ook bemerkten wij dat een van zijn stieren zich zelf aan de melk te goed deed. Dr. M’s is te oud om zelf alles na te gaan en zijn manager, de oude Rasmussen is wel betrouwbaar, maar slap en zonder eenig initiatief. Misschien durft hij ook niet tegen de dievenbende op te treden. Volgens Dr. M. zelf zijn zijn bedienden aan hem gehecht en in “groote dingen” betrouwbaar; maar tegen het stelen van kleinigheden, zooals eten e.d. zien zij ook niet op. Hij behandelt ze met de grootst mogelijke vriendelijkheid en ontziet ze op alle mogelijke manieren. Vandaag hebben 2 van zijn menschen ons kampterrein onderhanden genomen: gras kortgesneden enz. Maar waarschijnlijk zal het toch onmogelijk blijken hier te kampeeren. Dr. M. heeft al voorgesteld dat we er maar van af zouden zien en dat ik ook in zijn huis zou komen slapen. Het zal er wel van moeten komen. Mijn tent begint er leelijk uit te zien en nu zijn we nog geen 14 dagen gekampeerd. Het middagmaal bestond vandaag uit een blik (kool met vleesch) en aardappelen. Koffie zonder melk. Mevr. Hatt klaagt er nogal over dat zij als een “dienstmeisje” moet werken en geen tijd heeft voor schilderen enz. Ik vraag me af wat ze toch doet van ’s morgens 8 tot [5+]<6>.


Mevrouw Hatt, Emelie Demant Hatt, is geschoold kunstenaar. Tijdens de expeditie heeft ze misschien te weinig tijd gehad om te schilderen, maar in ieder geval één van haar werken heeft het tot souvenir geschopt. Haar schilderij Full Moon Bamboula Dance (St. Croix) wordt op allerlei producten afgedrukt. https://shopvihistory.com/products/full-moon-bamboula-dance-st-croix-notecard


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s