Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

30 december 1922

De melkkamer is vrijwel vol

Zaterdag 30 December

Gewone werkdag. Had ‘s nachts slecht geslapen, dat voelt men hier goed als men hard moet werken. Vanmiddag zijn weer 4 ezelladingen archaeologisch materiaal naar Dr. Mortensen’s “melkkamer” gebracht. Deze is nu vrijwel vol. ’S avonds bij Dr. Mortensen gegeten: zoutevisch met aardappelen en gesmolten boter. Het was lekker en voedzaam. Zonder die maaltijden af en toe bij Dr. Mortensen zou ik amper genoeg krijgen. Ik kan nog maar niet ontdekken wat Mevr. Hatt eigenlijk praesteert. Er is nu besloten dat mijn tent ook neergehaald zal worden om te drogen en gerepareerd te worden en dat ik dan ook mijn intrek zal nemen bij Dr. Mortensen. Vandaag heeft Hatt Thomas meegedeeld dat hij Dr. M. het verschuldigde houtskool dient te bezorgen. Hij kan daar nieuwjaarsdag voor gebruiken. Dan werken ze niet. Thomas was er allesbehalve over gesticht, maar zei dat hij het doen zou.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s