Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

26 december 1922

Van Canaan naar Tuttu Bay

Dinsdag 26 December

Na een slechten nacht (ingewanden van streek) ’S morgens niets gegeten dan wat droog brood met melk. Wij vertrokken na het ontbijt met ons drieën om Tuttu-bay, een kleine baai, eveneens aan de noordzijde, meer naar het oosten te verkennen. Eerst bezochten wij een andere kleine baai, rotsen aan beide zijden en een vrij sterke branding die voortdurend afgeslepen rotsblokken, stukken koraal en schelpen aanspoelt. Daarna naar Tuttu-bay waar we + 12.30 aankwamen. Het was buitengewoon warm en bijna geen wind. De rugzak woog mij zwaar. Het kleine stukje vlak land aan deze baai bleek jong aanspoelsel te zijn. Van Indiaansche overblijfselen geen spoor. Nadat de Hatten een bad genomen hadden (ik deed het niet omdat ik me slap en ziek voelde) gingen we weer terug. Heel vermoeiende tocht. Toen we thuiskwamen had ik zwaare hoofdpijn; ik oest gaan liggen om niet te braken. Een cocktail waarop Dr. Mortensen ons kwam tracteeren deed me veel goed. Daarop het diner, bestaande uit griesmeel pap met ei in plaats van melk. Om 7 uur ging ik naar bed.


Van Canaan naar Tutu Bay


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s