Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

25 december 1922

Eerst exploreeren, dan leverpastei en kerstkoek

Maandag 25 December

Den heelen dag met Hatt geëxploreerd. Om 9.30 ongeveer gingen we op weg met onze lunch 1 flesch koffie en een thermosflesch met water in een rugzak, een hakmes en een klein schopje. We exploreerden eerst het terrein achter den zuidwesthoek van Magens bay, tusschen het strand en de ruïne van een oude plantage daar. In de bovenste laag van den grond bleken op vele plaatsen Indiaansche potscherven te zitten, vermengd evenwel met Europeesch goed, o.a. Oud-Deensch aardewerk, veel lijkend op oud-Delftsch. Sporen van een bepaalde Ind. nederzetting konden wij niet vinden. Vervolgens gingen wij naar den [-Zuid] <noord>oosthoek van de baai. Daar is zeker niets te vinden. Moerassig en dicht bij strand zandig, recente formatie. De nederzetting die wij nu aan ’t opgraven zijn schijnt gelegen te hebben tusschen den heuvelrug en de baai (Z.O. – N.W.) en tusschen twee moerassen (N.O. – Z.W.). Na een bad in de baai gingen we langs den langeren, maar veel makkelijker weg naar ons kamp terug. Om 6 uur waren we thuis en dineerden met bananen en [-*paste*..*] leverpastei, gevolgd door kerstkoek en koffie. De koek en de leverpastei hoorden tot de kerstgeschenken van de Laubs. Het was een vermoeiende

                                                                          38

dag. Het graven van proefgaten in het bosch, met behulp van een stomp kapmes en een klein schopje was geen prettig werk. Een groot deel van den dag was het volkomen windstil en de sandflies en nu ook de muskieten hinderden ons zeer. Om geen nieuwe sandfly-beten op te loopen (ik kan ze niet meer tellen), heb ik den heelen dag canvas-wanten gedragen met mijn mouwen daarover dichtgebonden. Onaangenaam warm natuurlijk.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s