Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

6 december 1922

Afscheid van Amerikaanse collega’s en gezellig praatje met Franz Boas

Woensdag 6 December

Vanochtend na het ontbijt naar het Heye Museum. We maakten daar kennis met Harrington die zich

                                                           16

zeer behulpzaam en welwillend betoonde. Hij liet de kasten voor ons openmaken zoodat we de nummers konden noteeren van voorwerpen waarvan we foto’s willen hebben. Hatt exploreerde de Virgin Islands, Porto Rico, Santo Domingo en Jamaica en ik alle verdere (kleine) eilanden en Venezuela. Boas telefoneerde om ons uit te noodigen om 7 uur met hem te eten in de Faculty club in [-*…*] Columbia University en Hodge inviteerde ons om met hem te gaan lunchen in een restaurant in de buurt. Na de lunch doorgewerkt tot + 4.30; toen waren we zoowat klaar. Uit St. Thomas zullen we Hodge een lijst zenden van de specim. die we uitgekozen hebben en hij zal ons bij benadering den kostprijs v. fotogr. afdrukken opgeven. Ik zal dan Juynboll schrijven of ik ze voor het Leidsche museum koopen kan. Van het Heye Mus. nog even naar het Am. Mus. of Nat. Hist. waar we onze kaart v. S. Domingo haalden, die men gratis keurig voor ons had opgeplakt en afscheid namen van Mead. Om 6 uur kwam Goddard ons halen aan ‘t hotel en per tram (Broadway) gingen naar Columbia University, waar we ontvangen werden door Boas en een van zijn dochters. De andere genoodigden waren Mr. en Mrs. Nelson, Goddard en Wissler. Ik zat naast Boas en had een gezellig praatje met hem; alleen is hij moeilijk te verstaan. Om + 10 uur braken we op. Het was een [-op] niet ongezellige avond. Opmerkelijk ongemanierd zitten deze Amerikanen aan tafel. En Boas zag er wel wat vies uit, zoo bijv. zijn nagels; maar ze waren allen erg vriendelijk.

Franz Boas (1858-1942), ongeveer 1915, Canadian Museum of History, via Wikimedia Commons.


American Museum of Natural History: Curatoren, .Charles W. Mead, Clark WisslerClark WisslerPliny Earle GoddardNels C. Nelson,

Gustav Heye Center: websiteWiki over G.G. Heye CenterGeorg Gustav HeyeFrederick Webb HodgeMark Raymond HarringtonBoek over Cuba van Harrington.

Columbia University: Franz Boas.

Expeditiegenoten: Gudmund HattEmilie Demant HattJ.P.B. de Josselin de Jong.

Werkgever van De Josselin de Jong: Hendrik Juynboll.


In deze podcastaflevering las ik 6, 7 en 8 december 1922 voor, met commentaar. Zie ook mijn post van 15 november 2021 op deze website.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s