Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

5 december 1922

Geharrewar om tickets en in verkeerde subway

Dinsdag 5 December

[-*Grote…*] Vannacht geslapen van 9.30 tot 7.30. Van morgen na het ontbijt eerst met ons drieën naar het kantoor van de Compagni waar we volgens afspraak

                                                           15

om 10 uur aankwamen. Vandaar met iemand v. ‘t kantoor naar de Quebec Line, daar onze tickets nog niet gearriveerd waren. Na lang wachten en veel geharrewar kregen we deze. toen naar het customhouse waar we vragen moesten beantwoorden en paperassen teekenen en onze permits kregen om de U.S. te verlaten. Tevens kregen we papieren die we naar de Comp. moesten brengen en op vertoon van welke de Comp. onze bagage op de pier naar de andere boot zal kunnen vervoeren. Dit alles nam + 1 ½ uur. Daar we toch in Battery place waren hebben we toen nog een kort bezoek gebracht aan het aquarium en zijn vervolgens teruggeraasd naar het Am. Mus. (Mevr. Hatt naar ’t hotel) waar Hatt en ik tot 2 uur hebben rondgekeken (voorn. Noordamerik. oudheden). Daarna met ons tweeën geluncht en per subway naar ’t Heye Mus. (Mevr. Hatt bleef in ’t hotel). Daar we bij het overstappen in een verkeerde subway terecht kwamen en weer terug moesten naar 96th street waren we pas om 4.30 in het Mus. We spraken daar Hodge die ons elk een exemplaar van Harrington’s boek over Cuba gaf en beloofde ons ook de volgende deelen te zullen doen toekomen. Hodge maakt een prettige indruk. Om 5,30 terug naar  ’t hotel waar om 6.30 Mr. en Mrs. Nelson kwamen en ons uitnoodigden met hen te eten in ons hotel. Zij zijn gisteren uit Europa teruggekomen en wisten nog niet waar ze vannacht zouden slapen. Zij waren in Frankrijk, Engeland, Duitschland en Denemarken geweest om archaeologica voor het Mus. te koopen.

Meer weten over de Quebec Line? Lees dan de post op deze site van 30 november 2021.

American Museum of Natural History: Nels C. Nelson,

Gustav Heye Center: websiteWiki over G.G. Heye CenterGeorg Gustav HeyeFrederick Webb HodgeMark Raymond HarringtonBoek over Cuba van Harrington.

Expeditiegenoten: Gudmund HattEmilie Demant HattJ.P.B. de Josselin de Jong.


In deze podcastaflevering las ik 3, 4 en 5 december voor, met commentaar. Zie ook mijn post van 7 november 2021 op deze website.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s