Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

4 december 1922

Nu ook naar het Heye-museum, Broadway-157th street

Maandag 4 December

’S morgens zijn wij van 9-12 in het Am. mus. of Nat. Hist. geweest. Daar wordt [-*on*] de groote kaart van Santo Domingo die we leken gekregen te hebben, in stukken gesneden en op linnen geplakt: er is een boekbinder in het museum. We hebben Mead inlichtingen gevraagd omtrent die aggri-kralen in het

                                                           14

Pachacamac-snoer. Zij horen er niet in. Een aantal kralen, die gevonden heeten te zijn in Pachacamac, zijn willekeurig aan een snoer geregen. Misschien is geen enkele ervan werkelijk Oudperuaansch; dat volgt tenminste uit Mead’s mededeelingen al schijnt hijzelf die conclusie niet te trekken. Hij heeft ons een massa stukken oudper. weefsel getoond, die hij in groote ijzeren trommels in zijn kamer bewaard – zonder eenige orde door elkaar gesmeten. Zijn kamer is vies en slordig in de hoogste mate. We hebben verder Centraal-Amerika en Mexico bekeken en Noord-Amerika vluchtig. Ook de Europ. praeh. afdeling, die door Nelson verzorgd wordt: heel leerzaam. De “eolithen” die daar tentoongesteld zijn geven weinig vertrouwen in de theorie. ‘Smiddags na de lunch zijn we naar het Heye-museum gegaan (Broadway- 157th street). Het is uitstekend ingericht, een nieuw gebouw trouwens. We hebben bekeken Noord- en Centraal-Amerika en vooral veel tijd besteed aan de W. Ind. verzameling: een massa belangrijk studiemateriaal, maar geen aanwijzingen omtrent stratigraphie. Zeer overvloedig voorzien van etiketten, maar die etiketten getuigen dikwijls van opmerkelijk weinig inzicht. De N. Am. collectie is quantitatief rijk, maar werkelijk mooie, oude stukken vindt men er betrekkelijk weinig. Geen wonder, daar de verzameling in de laatste jaren eerst bijeen is gebracht. Om 5 uur naar huis en gesoupeerd met vruchten en cake. Kleine sigaren gekocht (import uit Porto Rico) voor 2 Am. cts. per stuk. Reusachtige bananen 6 voor 25 cts.

Meer weten over genoemde namen of begrippen? Zie: Mead , Nelson, Heye-museum, stratigraphie

Over eolieten: hieronder een fragment van http://watmammoet.blogspot.com/2012/08/steengoed-gereedschap.html


In deze podcastaflevering las ik 3, 4 en 5 december voor, met commentaar. Zie ook mijn post van 7 november 2021 op deze website.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s