Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

3 december 1922

Aggrikralen in oudperuaanse halssnoeren en vals Chimu-aardewerk

Zondag 3 December

Vanochtend vrij laat op, zoodat we pas om 10.30 ontbeten. Een eindje gewandeld en daarna tot 1 uur brieven geschreven. Van 1-5 in het museum geweest ( Zondags alleen v. 1-5 open). In oudperuaansche halssnoeren (Pachacamac) bleken aggri-kralen voor te komen. Hoe zit dat? Onder het zwarte Chimu-aardewerk 3 stukken die wij voor valsch houden. Uit de Deensche en Leidsche verzamelingen hebben wij dergel. stukken als valsch verwijderd. Het is van veel belang voor ons foto’s te krijgen van het Venezuela. aardewerk hier. Om vijf uur zijn we gaan eten (warme lunch voor 50 cts Am.: soup, vleesch groente en aardappelen, pudding of pie en koffie; de porties vleesch zijn enorm groot). Ons ontbijt kostte 40 Am. cts per pers. en omvatte: pap, brood met spiegeleieren, stuk ananas en koffie. Wij hebben het vandaag met 2 maaltijden gedaan.

Chimu aardewerk, Archeologisch museum, Krakow, via Wikimedia Commons

Aggry kralen, Ghana, Museum of London, Kate Sumnall, 2010-08-15 16:24:49 via Wikimedia Commons


In deze podcastaflevering las ik 3, 4 en 5 december voor, met commentaar. Zie ook mijn post van 7 november 2021 op deze website.


De komende maanden toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke keer honderd jaar nadat het door hem is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Bron:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s