Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

24 mei 1923

De opgraving is klaar

Donderdag 24 Mei

Vanochtend vroeg kwam de Virginia binnen, op weg naar St. Thomas. Ik kreeg o.a. een briefje van v.d. Plaats die

                                                           127

mij meedeelde dat de Johanna 15 Mei uit Curaçao vertrokken is en 26 à 27 Mei te Saba verwacht wordt. Ik wist volstrekt niet dat de Johanna al op komst was; het bericht werd bevestigd door Mussenden, die door v.d. Zee was ingelicht. Zoo mogelijk moet ik me deze gelegenheid niet laten ontsnappen. Ik kan op de Johanna naar St. Martin en als ze daar dan een paar dagen blijft heb ik net tijd om daar in te pakken wat er nog van me staat of aan aardwerk moet komen. De opgraving was gelukkig om 12 uur klaar, zoodat ik den middag kon besteden aan het inpakken in kistjes, waarbij Nobi goed hielp. Om 4 uur toen alles was ingepakt en N. aan de deksels begon ging ik nar het terrein waar ik 2 man aan ’t opvullen had gezet, om ze wat op te jagen en nog 3 grondstaaltjes te nemen. ’S morgens had ik er al 2 genomen; [-de] ik onderscheid daar nl. 5 lagen. Teruggekomen liet ik door een schilder de kisten merken. Om 6 uur stonden alle kisten gemerkt en wel in de schuur. ’s Avonds kreeg ik last van mijn ingewanden; waarsch. kou gevat door al te luchtige kleeding. Temp. 6.30 a.m. 77o; 9 p.m. 76o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s