Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

21 mei 1923

Pinksterdag

Maandag 21 Mei

De drie man die Nobi voor me had geworven zijn niet verschenen. Eén ontmoetten we op den weg naar het terrein. Hij deelde Nobi mee dat “he was going to have some spree”. De twee anderen lieten in ’t geheel niets van zich hooren. Zoo heb ik met Nobi alleen moeten werken. Later bedacht ik dat het Pinksteren is, vandaar de “Spree”. Van 10 tot 3 ongeveer was er cricketwedstrijd tusschen twee meisjes-

                                                           126

elftallen, resp. gekleed in wit-blauwe en wit-roode matrozenpakjes. De heele bevolking was op de been. Allemaal op z’n zondagsch. Op het sportveld geweldig kabaal. Na afloop- zingen en dansen door de stad. Om 3 uur gaf ik Nobi ook vrij. Hij vroeg me 50 cts te leen voor “a dram”; die gaf ik hem, met de vermaning niet te veel te drinken. Temp. 6.30 a.m. 76o; 12.15 (bewolkt) 85o; 3 p.m. 87o; 9 p.m. 76o.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s