Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

Krantenberichten voor en tijdens de expeditie

Bij het verkennen van de databank Delpher kwam ik verschillende nieuwsberichten tegen die te maken hebben met de expeditie van Hatt en De Josselin de Jong. Zo wordt de expeditie al aangekondigd in de Deli Courant van 26 juni 1922:

In de Maasbode van 21 november 1922 vinden we het bericht dat het gezelschap vanuit Kopenhagen is vertrokken:

Het bericht hierboven uit het Haarlem’s Dagblad (21 november 1922) vertelt hetzelfde, maar nu niet met vertolken, maar vertrokken en de Virginische eilanden worden nu de Virginia-eilanden genoemd. Zou dat vertolken een fout van de telex zijn geweest?

Heel bijzonder vind ik het bericht dat op 25 januari 1923 in de Nieuwe Rotterdamsche Courant is opgenomen. Het geeft een kort verslagje van de voortgang van de expeditie:

Uit het dagboekverslag kunnen we precies lezen hoe lang er door wie gewerkt wordt en welk materiaal er gevonden is. Op dat moment is er nog geen sprake van veldwerk met sprekers van het Nederlands Creools.

Na de aankomst van De Josselin de Jong op St. Maarten op 9 april, verscheen in Amigoe di Curacao op 28 april 1923 het volgende bericht over de expeditie:


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s