Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

17 mei 1923

Griddle-fragmenten

Donderdag 17 Mei

Daar het gisterenavond en vannacht hevig geregend had, besloot ik het terrein op Golden Rock nog eens te doorzoeken. Ik vond ook inderdaad weer heel wat. In den loop van den ochtend liet ik mijn drager beginnen aan een proefgat van 1.50 M. op het meest noordelijk gelegen centrum. In den namiddag zette hij dit voort terwijl ik eerst een exploratietocht langs den N.W. rand van concordia deed, waar ik gisteren in ’t voorbijgaan iets gezien meende te hebben. Inderdaad bleek ook hier een Ind. woonplaats te zijn. Precies hetzelfde voorkomen als op Golden Rock maar als vindplaats veel minder rijk. Intusschen was mijn drager met het proefgat tot -40 gekomen en nu bleek dat vanaf ongeveer die diepte ander soort scherven tevoorschijn kwamen; o.a. griddle-fragmenten. Dieper dan +65 cM wordt niets meer gevonden. Men stuit daar op kiezel en rotsblokken. Morgen hoop ik hier een kleine opgraving te beginnen met 3 man; voorn. om wat materiaal uit de onderlaag te verzamelen. Temp. 7.30 a.m. 77o; 12: 80o; 9 p.m. 74o.


Via De Josselin de Jong (1947: 20), fig. 13.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s