Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

23 april 1923

Spring Bay

Maandag 23 April

Den heelen dag besteed aan de exploratie van Spring Bay en de holen aan de kleine baai ten Z. van Spring Bay. Aan Spr. B. scherven gevonden, maar de moeite van een opgraving is dit terrein niet waard. Bedenkt met rotsblokken en bovendien bebouwd geweest. Toen we thuis kwamen waren Rev. Mandevill, de Anglicaansche predikant en zijn vrouw op bezoek. Na het eten ben ik naar v.d. Plaats gegaan, waar ook de dokter kwam (Oostenrijker: Benesch <bm.van afkomst Czechische jood>). Toen we om 10 uur samen naar huis wandelden vertoonde hij mij een schelpen beitel die hij van iemand uit de buurt gekregen had. Deze

                                                           112[1]

had er 2 gevonden op zijn terrein. De dokter had me er niet eerder over durven praten uit vrees dat ’t ding dan door het gouvernement zou worden opgeëischt. Over het slecht uitzien v.d. blanke bevolking kon hij mij geen nieuwe gezichtspunten meedeelen. Maar volgens hem is de zwarte bevolking er zeker niet minder slecht aan toe door ondervoeding – deels uit armoede, deels uit luiheid. Velen hebben zich aangewend te weinig te eten.


Uit: Josselin de Jong, J.P.B. (1947) Archeological Material from Saba and St. Eustatius, Lesser Antilles. Leiden: Brill, p. 2.


[1] paginanummer 111 ontbreekt, maar er is geen pagina uit het notitieboek gehaald. Djdj heeft een verkeerd paginanummer opgeschreven.


Via Wikimedia Commons: The Bottom op Saba. fotograaf: Willem van de Poll, 1947.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s