Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

6 april 1923

Afscheid van de US Virgin Islands

Vrijdag 6 April

Van morgen naar de stad, naar de bank. Daarna de laatste hand aan de pakkerij gelegd. Om 12 uur vernomen dat de Virginia om 5 uur vertrekken zou. Monsanto heeft ’s middags mijn bagage per zeilboot naar het schip gebracht en ik zelf ben te voet gegaan daar ik vergeten had van Eps te bezoeken. Onderweg ontmoette ik Jeppesen die juist op weg naar Krumbay was omdat hij dacht dat ik nog niet van het vertrek van het schip afwist. Hij ging met mij mee. Aan de haven zagen we Romig die juist in een boot stapte om zich eveneens naar ’t schip te laten brengen. Zoo had ik een afscheidsescorte van drie man. Om 5.30 zeilden we de haven uit. Om 6 uur wat eten; vrij slecht. Om 7 uur voelde ik dat ik zeeziek werd en ging naar bed.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s