Dagboek betr. expeditie naar de Antillen, 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923

5 april 1923

De Virginia is binnengekomen

Donderdag 5 April

Hetzelfde weer, maar wat minder regen. ’S morgens heb ik gecopieerd. ’S middags naar Laub. Deze deelde mij mee dat het Amerik. gouvernement de boete zal intrekken als ik die aan Penn vergoed. Overigens heeft Penn zich met zijn brief aan Richardson vergaloppeerd. De meest aanstootelijke zin daaruit was me ontgaan, daar ik den brief haastig doorgelezen en alleen op de vermelde feiten gelet had. Laub vind dat ik Penn niet moet betalen en raadde me aan ook nog eens met Greider erover te praten. Een gesprek met Greider en Romig gaf weinig nieuw licht. Zij wilden Penn zelf betalen. Daar zij zaken te verhandelen hadden, wou ik niet langer blijven, maar ’s avonds ben ik even naar R. gegaan om hem mee te deelen dat ik hun aanbod in geen geval aanneem. Na mijn bezoek aan Greider ben ik ’s middags naar kapitein Jeppesen’s [*dredge] gegaan, waar ik de zakken bezichtigde die

                                                           101

de kapitein me kan verkoopen. Vervolgens door het Chacha-dorp naar huis gewandeld met J. De Virginia is vanochtend binnengekomen. ’t Is nog onzeker of ze morgen of zaterdag zal vertrekken.


Tussen 19 november 2022 en augustus 2023 toon ik op deze website mijn transcriptie van het dagboek van de expeditie van De Josselin de Jong; elke dag honderd jaar nadat het door hem in zijn notitieboek is genoteerd. Meer informatie is op deze website te vinden, net als zijn publicaties die online beschikbaar zijn.

This diary is of course not only of interest or importance for Dutch speakers, but especially for the people of the US Virgin Islands and the islands which were visited by De Josselin de Jong. This is why I try to use my spare time to translate this text into English.

De tekst is (voorlopig) zonder aanpassingen genoteerd en laten dus de taal en de opvattingen zien zoals die aan het begin van de twintigste eeuw gewoon waren. Verschillende pagina’s van dit dagboek zijn inclusief aanvullend materiaal door mij voorgelezen in de podcast Di hou creol en de desbetreffende afleveringen zijn via deze website natuurlijk nog te beluisteren en te bekijken.

Het dagboek wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de collectie Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde:

Josselin de Jong, J.P.B. 1922-1923. Dagboek betr. expeditie naar de Antillen 19 Nov. 1922 – 24 Aug. 1923. 20 x 29 cm, 157 pp.

          >EN: Diary on expedition to the Antilles. >UBL: Collection KITLV, signature: OR 385 (5-6).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s